UCZ SIĘ KROK PO KROKU

Przedział ufności dla średniej

Przedział ufności dla średniej pozwala uwzględnić niepewność oszacowania średniej w populacji na podstawie próby. Porównaj modele stosowane zależnie od liczebności próby i dostępności informacji o odchyleniu standardowym populacji.

Mamy 3 modele przedziałów ufności dla średniej.

Duża próba
(n≥30)
Mała próba
(n<30)
ZNANE odchylenie standardowe populacji (σ) Model 1
(X―−u1−α2σn;X―+u1−α2σn)
NIE ZNANE odchylenie standardowe populacji (σ) Model 2

σ≈S

(X―−u1−α2Sn;X―+u1−α2Sn)

Model 3

(X―−t1−α2Sn;X―+t1−α2Sn)

Model 1: (najrzadszy)

Możemy poznać, że trzeba zastosować ten model gdy:

  • w poleceniu padnie fraza “odchylenie standardowe populacji wynosi…”;
  • zostanie podana wartość σ, czyli właśnie odchylenia standardowego populacji (nie próby);
  • padnie fraza np. "próbka pochodzi z populacji o rozkładzie normalnym N(;5)“, gdzie właśnie 5 to będzie odchylenie standardowe populacji.

Wówczas stosujemy wzór:

P(X―−u1−α2σn<m<X―+u1−α2σn)=1−α

gdzie:

  • n to liczebność próby losowej;
  • X―  oznacza średnią z próby losowej;
  • σ to odchylenie standardowe populacji;
  • u1−α2 to wartość kwantyla 1−α2 rozkładu normalnego standaryzowanego dla poziomu istotności α.
Przykład: Próba pobrana z dużej partii lamp elektrycznych zawiera 100 lamp. Średnia z próby długości świecenia lampy wynosi 1000 godzin. Na poziomie ufności 0.97 wyznacz przedział ufności dla średniej długości świecenia lampy z całej partii, jeśli wiadomo, że średnie odchylenie standardowe długości świecenia lampy wynosi σ=40 godzin.

Odchylenie standardowe jest znane, σ=40 więc stosujemy model 1.

Dane:

n=100

X―=1000

σ=40

1−α=0.97

u1−α2=u0.985=2.17 (z tablic rozkładu normalnego).

Podstawiamy do wzoru:

P(1000−2.1740100<m<1000+2.1740100)=1−α

P(991.32<m<1008.68)=0.97

Szukany 97%-owy przedział ufności to (991.32;1008.68).

Model 2: Duża próba n>30

Wówczas korzystamy z następującego wzoru:

P(X―−u1−α2Sn<m<X―+u1−α2Sn)=1−α

gdzie:

  • n to liczebność próby losowej dzielonej przez x;
  • X―  oznacza średnią z próby losowej;
  • S to odchylenie standardowe z próby;
  • u1−α2 to wartość kwantyla 1−α2 rozkładu normalnego standaryzowanego dla poziomu istotności α.
Wzór jest bardzo podobny jak w modelu 1, tylko zamiast σ piszemy s
Przykład: Próba pobrana z dużej partii lamp elektrycznych zawiera 100 lamp. Średnia z próby długości świecenia lampy wynosi 1000 godzin. Na poziomie ufności 0.97 wyznacz przedział ufności dla średniej długości świecenia lampy z całej partii, jeśli wiadomo, że średnie odchylenie standardowe długości świecenia lampy wynosi S=40 godzin.

Odchylenie standardowe populacji nie jest znane (mamy jedynie odchylenie standardowe z próbki S=40)

Dane:

n=100

X―=1000

S=40

1−α=0.97

u1−α2=u0.985=2.17

Podstawiamy do wzoru:

P(1000−2.1740100<m<1000+2.1740100)=1−α

P(991.32<m<1008.68)=0.97

Szukany 97%-owy przedział ufności to (991.32;1008.68).

Model 3: Mała próba n≤30 oraz nieznane odchylenie standardowe populacji

Wówczas stosujemy wzór:

P(X―−t1−α2Sn<m<X―+t1−α2Sn)=1−α

gdzie:

  • n to liczebność próby losowej;
  • X―  oznacza średnią z próby losowej;
  • S to odchylenie standardowe z próby;
  • t1−α2 to wartość kwantyla 1−α2 rozkładu t-Studenta o n−1 stopniach swobody dla poziomu istotności α.
Przykład: Na podstawie wielokrotnych obserwacji ustalono, że rozkład czasu dojazdu do pracy osób zatrudnionych w sklepach stołecznych jest rozkładem normalnym. W celu oszacowania nieznanej średniej w tym rozkładzie wylosowano niezależnie 17-elementową próbę pracowników. Średni czas dojazdu w tej próbie wynosił 40 minut a odchylenie standardowe stanowiło połowę czasu średniego. Przyjmując współczynnik ufności 0.95, oszacować metodą przedziałową średni czas dojazdu do pracy ogółu pracowników.

Dane:

n=17

X―=40

S=20

1−α=0.95

α=0.05

Odczytujemy wartość kwantyla z tablic rozkładu t-Studenta dla n−1=16 stopni swobody:

t1−α2=t0.975=2.12

Podstawiamy do wzoru:

P(40−2.122017<m<40+2.122017)=1−α

P(29.72<m<50.28)=0.95

Szukany 95%-owy przedział ufności to (29.72;50.28).

Uwaga: Bardzo często w zadaniach będziemy musieli najpierw policzyć średnią i odchylenie standardowe z próbki.
Przykład: W centrali telefonicznej dokonano 7 obserwacji długości losowo wybranych rozmów w ciągu jednego dnia i otrzymano (w sekundach): 356, 349, 363, 354, 358, 361, 372. Przy założeniu, że długości rozmów telefonicznych mają rozkład normalny wyznaczyć 99% realizację przedziału ufności dla wartości przeciętnej długości rozmowy telefonicznej przeprowadzonej za pośrednictwem tej centrali w danym dniu.

Dla utrudnienia dane mogą być również podane w postaci szeregu:

Przykład: W pewnym doświadczeniu fizycznym mierzy się czas występowania określonego efektu świetlnego. Przeprowadzono n=1000 niezależnych doświadczeń nad efektem i zbiór pogrupowanych wyników (w sekundach) jest następujący:

Czas efektu Liczba doświadczeń
0,0−0,2 50
0,2−0,4 128
0,4−0,6 245
0,6−0,8 286
0,8−1,0 134
1,0−1,2 90
1,2−1,4 67

Na poziomie ufności 0.95 oszacować metodą przedziałową średni czas trwania badanego efektu świetlnego.

Przedział ufności dla średniej – kurs

Jak rozwiązywać zadania ?

  1. Wybierz model (patrz niżej) i napisz wzór.
  2. Wypisz dane: średnia, odch. st., liczebność, poziom alfa (czasem trzeba je jeszcze policzyć).
  3. Znajdź w tablicach odpowiedni kwantyl 1−α2 dla rozkładu normalnego lub t-Studenta.
  4. Podstaw do wzoru.
  5. Interpretacja.

Jak wybrać model ?

Znane odchylenie standardowe populacji?➡ Model 1
Nieznane odchylenie standardowe populacji?:

  • mała próba?➡ Model 2
  • duża próba?➡ Model 3
Model I
Populacja generalna ma rozkład normalny N(m,σ). Wartość średnia m jest nieznana, odchylenie standardowe σ jest znane. Wybrano próbę o liczebności n. Wtedy przedział ufności dla średniej ma postać:
x―−uασn<m<x―+uασn
gdzie μα-wartość zmiennej losowej odczytana z tablic rozkładu normalnego standardowego N(0,1), spełniająca warunek:
ϕ(uα)=1−α2
(warunek może się różnic w zależności od stosowanych tablic)

 

Model II
Populacja generalna ma rozkład normalny N(m,σ). Wartość średnia m oraz odchylenie standardowe σ
w populacji są nieznane. Wybrano małą probe o liczebności n≤30. Wtedy przedział ufności dla średniej ma postać:
x―−tαsn−1<m<x―+tαsn−1
gdzie
s-odchylenie standardowe z próby
tα-wartość zmiennej losowej odczytana z tablic rozkładu t-Studenta dla r=n-1 stopni swobody spełniająca warunek: S(tα)=α
(warunek może się różnic w zależności od stosowanych tablic)

 

Model III
Populacja generalna ma rozkład normalny N(m,σ). Wartość średnia m oraz odchylenie standardowe σ
w populacji są nieznane. Wybrano duża próbe o liczebności n>30. Wtedy przedział ufności dla średniej ma postać:
x―−uαsn<m<x―+uαsn
gdzie μα-wartość zmiennej losowej z tablic rozkładu normalnego standardowego N(0,1) spełniająca warunek:
ϕ(uα)=1−α2


To jest bardzo popularny typ zadania

Najpopularniejszy z całego działu wnioskowania statystycznego

PDFy które możesz wydrukować
Teoria | Lekcja video |Zadania


  • Lekcja 1 - Przedział Ufności Dla Średniej 29:54


  • Z badań budżetów rodzinnych dla 206 wylosowanych niezależnych gospodarstw domowych w Krakowie otrzymano średnią miesięczną kwotę wydatku na żywność 1480 PLN oraz odchylenie standardowe tych wydatków 124 PLN. Zbudować przedział ufności dla przeciętnej wydatków na żywność w gospodarstwach domowych, przyjmując współczynnik ufności 0,95.


  • Wytrzymałość pewnego materiału budowlanego jest zmienną losową o rozkładzie normalnym. W celu oszacowania nieznanej przeciętnej wytrzymałości tego materiału dokonano na 5 wylosowanych niezależnych sztukach tego materiału pomiarów wytrzymałości i otrzymano w (w kG/cm2): 20,4 ; 19,6 ; 22,1 ; 20,8 ; 21. Przyjmując współczynnik ufności 0,99 zbudować przedział ufności dla przeciętnej wytrzymałości tego materiału.


  • Zarejestrowano zawartość pewnego składnika odżywczego w 12 losowo wybranych jabłkach różnych gatunków uzyskując (wyniki w miligramach): 29, 26, 20, 22, 21, 25, 23, 28, 19, 24, 27, 22. Zakładając że rozkład zawartości tego składnika jest normalny oraz odchylenie standardowe wartości cechy z próby s≈3.21 oszacuj, przy współczynniku ufności 0,95 średnia zawartość badanego składnika odżywczego w jabłkach.


  • Zakładamy, że miesięczne wydatki na obuwie gospodarstw domowych mają rozkład normalny. Na podstawie 27 losowo wybranych gospodarstw otrzymano średnią 206 zł i odchylenie standardowe 49 zł. Zbuduj przedział ufności dla odchylenie standardowego.


  • Wiadomo, że wydajność pracy podlega rozkładowi normalnemu. Próba 26 pracowników dała średnią arytmetyczną wydajności 27 sztuk na jednego pracownika oraz odchylenie standardowe 4 sztuki. Przyjmując współczynnik ufności p=0,9 zbudować przedział ufności dla przeciętnej wydajności pracy wszystkich pracowników tego zakładu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *