UCZ SIĘ KROK PO KROKU

Metoda drzewa

Metoda drzewa pomaga uporządkować możliwe wyniki doświadczenia złożonego z kilku etapów. Na przykładzie kolejnych rzutów monetą zobaczysz, jak narysować drzewo i obliczyć prawdopodobieństwo wybranego zdarzenia.

Przykład: Rzucamy trzy razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia losowego polegającego na otrzymaniu orła w drugim i trzecim rzucie.

W rozwiązaniu tego typu zadania pomoże nam metoda drzewa. Skonstruujmy drzewo stochastyczne ilustrujące przebieg doświadczenia losowego opisanego w poleceniu.

1° Zacznijmy od początku drzewa.

2° Wierzchołki drzewa po pierwszym ruchu będą opisane O- orzeł i R-reszka.

 

3° Dopiszmy prawdopodobieństwa otrzymania w pierwszym rzucie orła lub reszki.

4° Jeżeli wylosujemy orła możemy otrzymać orła lub reszkę, jeżeli wylosujemy reszkę możemy również otrzymać orła lub reszkę. Podobnie w kolejnym rzucie.

5° Wpisujemy odpowiednie prawdopodobieństwa.

Wszystkie możliwe drogi/gałęzie drzewa możemy określić jako zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych Ω. Ilość różnych dróg które możemy osiągnąć to |Ω|.

Tych dróg jak widać w ostatnim wierszu jest 8, więc |Ω|=8.

Kolorem oznaczone są wszystkie gałęzie opisujące zdarzenie losowe A czyli wyrzucenie orła
w drugim i trzecim rzucie.

Widzimy, że A={O,O,O},{R,O,O}, więc A=2

Z klasycznej definicji prawdopodobieństwa mamy: P(A)=|A||Ω|=28=14.

W bardziej skomplikowanych przypadkach skorzystamy z reguły sum dla dwóch oznaczonych gałęzi. W tym przypadku mamy 12+12+12+12+12+12=18+18=14

Odpowiedź: Prawdopodobieństwo zdarzenia A w trzykrotnym rzucie monetą wynosi P(A)=14.

Przykład: Rzucamy raz symetryczną kostką do gry. Jeżeli liczba oczek będzie parzysta rzucamy monetą. W przeciwnym razie zakładamy że wypadnie orzeł. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania: A. reszki, B. orła.

A. W rozwiązaniu tego typu zadania pomoże nam metoda drzewa. Skonstruujmy drzewo stochastyczne ilustrujące przebieg doświadczenia losowego opisanego w poleceniu.
Zacznijmy od początku drzewa.
Wierzchołki drzewa po pierwszym ruchu będą opisane kolejnymi liczbami na kostce. Poszczególne zdarzenia zachodzą z prawdopodobieństwem 16. Jeżeli wylosujemy liczbę parzystą rzucamy monetą.

Zdarzenia {O} lub {R} zachodzą z prawdopodobieństwem 12. Jeżeli wylosujemy liczbę nieparzystą zakładamy że wypadnie orzeł O- jest to zdarzenie pewne które zachodzi z prawdopodobieństwem 1. Kolorem oznaczone są wszystkie gałęzie opisujące zdarzenie losowe A czyli wylosowanie reszki.

Z reguły sum mamy, że P(A)=16⋅12+16⋅12+16⋅12=112+112+112=312=14

Odpowiedź: Prawdopodobieństwo wylosowania reszki wynosi P(A)=14.

B. Drzewo stochastyczne jest skonstruowane podobnie jak w przykładzie A.
Zmienią się jedynie gałęzie oznaczające zdarzenie losowe B− wylosowanie orła.

Z reguły sum mamy, że P(B)=16⋅1+16⋅12+16⋅1+16⋅12+16⋅1+16⋅12=912=34.

Zauważmy, że wylosowanie orła jest zdarzeniem przeciwnym do wylosowania reszki zatem P(B)=P(A′).

Wiemy, że P(A)=14 oraz P(A′)=1−P(A).

P(A′)=1−14

P(A′)=34 czyli P(B)=34

Odpowiedź: Prawdopodobieństwo wylosowania orła wynosi P(B)=34.

Przykład: W pojemniku znajduje się 7 kul białych i 5 kul czarnych. Losujemy dwukrotnie kule z tego pojemnika bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosujemy kulę czarną?

W rozwiązaniu tego typu zadania pomoże nam metoda drzewa. Skonstruujmy drzewo stochastyczne ilustrujące przebieg doświadczenia losowego opisanego w poleceniu.

1° Jak opisać drzewo po pierwszym rzucie?

Wierzchołki drzewa po pierwszym ruchu będą opisane o,b, gdzie B oznacza wylosowanie kuli białej
i C oznacza wylosowanie kuli czarnej.

Naszym zbiorem Ω jest zbiór kul. Mamy 7 kul białych i 5 kul czarnych- w sumie 12 kul ⇒ |Ω|=12 w pierwszym rzucie.

Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej wynosi 712.

Prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej wynosi 512.

2° Jak opisać drzewo po drugim rzucie?

Naszym zbiorem Ω jest zbiór kul po pierwszym losowaniu. Losujemy bez zwrotu,
więc nie dostajemy z powrotem kuli do naszej puli równej 12.
Wynika z tego, że możemy losować tylko z 12-1 kul ⇒ |Ω|=11

W zależności od pierwszego ruchu zmienimy pulę kul w odpowiednim kolorze:

  • Jeżeli w pierwszym rzucie wylosujemy kulę białą B to prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej w drugim rzucie wyniesie 7−111=611 a prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej C
    w drugim rzucie wyniesie 511
  • Jeżeli w pierwszym rzucie wylosujemy kulę czarną C to prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej w drugim rzucie wyniesie 5−111=411 a prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej B
    w drugim rzucie wyniesie 711

Kolorem oznaczone są wszystkie gałęzie opisujące zdarzenie losowe A czyli wylosowanie kuli czarnej za drugim razem.

Z reguły sum mamy, że:
P(A)=712⋅511+512⋅411=35132+20132=55132.

Odpowiedź: Prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosujemy kulę czarną wynosi 55132.

Komentarze

  1. Prawdopodobieństwo i kombinatoryka- LICEUM ✎ Cyrkiel.info

    […] W jakich zadaniach to wykorzystać? […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *